„POLITIKA“: Od 2025. godine isplata svinja i goveda na liniji klanja, po mesnatosti

Foto: Pixabay

Isplata svinja i goveda po mesnatosti očekuje se od 2025, ali od naredne godine počinje prilagođavanje industrije, piše „Politika“. U većini razvijenih zemalja već dugo se uzima u obzir mesnatost svinja i goveda prilikom određivanja otkupnih cena u klanicama, a u Srbiji bi taj sistem naplate treba da počne da se primenjuje od 2025.

Prema mišljenju stručnjaka, uvođenjem ovog sistema plaćanja u stočarskom sektoru doći će do značajnog poboljšanja za stočare, prehrambenu industriju i potrošače.

Značajan korak ka unapređenju tog sistema sistema postignut je završetkom Tvining projekta pod nazivom „Podrška us ostavljanju sistema klasiranja trupova u skladu sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom EU“. Projekat je imao za cilj obuku radnika na liniji klanja tovljenika i goveda, s fokusom na klasifikaciju prema mesnatosti.

Profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu dr Ivan Radović izjavio je da će naredna godina biti ključna za prilagođavanje novim standardima, a od 2025. godine klanice koje obrađuju više od 500 svinja i 40 goveda nedeljno moraće da se prilagode novom sistemu plaćanja po kvalitetu.

B. K.