“Politika”: Velika razlika u cenama piletine na pijacama u Srbiji

Postoje velike razlike u ceni pilećeg mesa na pijacama u gradovima Srbije, ali i između samih beogradskih tržnica. Tako je, prema poslednjem izveštaju reportera Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), pileće meso na pijaci Skadarlija (Bajlonijeva pijaca) u proseku koštalo 290 dinara po kilogramu. Iako se ne bi moglo očekivati, ovo je ujedno bila i najniža cena ove vrste mesa ukupno, gledajući sve pijace u Srbiji.

Istovremeno, pileće meso na Kalenić pijaci, koja je od beogradske Skadarlije udaljena svega nekoliko kilometara, prosečna zabeležena cena pilećeg mesa bila je 400 dinara.

I na drugim pijacama u Srbiji cene se razlikuju. Za kilogram piletine potrošači u Kraljevu i Čačku morali su da izdvoje 300, a 400 u Pirotu, Vranju, Zaječaru, Somboru, Sremskoj Mitrovici. Najskuplje pileće meso plaćali su građani Loznice 480 , Smedereva 460  i Pančeva 450 dinara po kilogramu.

Rade Škorić iz Zajednice živinara  rekao je za „Politiku“ da su te razlike izražene na pijacama, dok u sistemu trgovina nema nigde cene preko 300 dinara za kilogram piletine jer se stalno organizuju akcijske prodaje.

B. K.