Poljoprivrednici i Vlada dogovorili detalje reflakcije za gorivo, upis parcela u eAgrar, visinu subvencija…

Predstavnici poljoprivrednih udruženja na održanom sastanku u u Vladi Srbije dogovorili su sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković detalje o reflakciji za gorivo, upis parcela u eAgrar, direktna davanja, a dotakli su se i penzionog i invalidskog osiguranja poljoprivrednika.

Kako izveštava portal Agronews, na agro karticu poljoprivrednici će moći da toče gorivo u količini do 400 litara dok ne izađe uredba o refakciji goriva za 100 litara po hektaru po ceni od 179 dinara umanjeno za 50, što iznosi 129 dinara. Svi poljoprivrednici koji imaju predate zahteve za agro kartice a nisu ih još dobili mogu da se jave predstavnicima poljoprivrednih udruženja koji će uzeti potrebne podatke i poslati mejl nadležnima u Ministarstvu poljoprivrede da bi se ubrzalo njihovo izdavanje kod NIS-a.Po donošenju uredbe o refakciji urediće se sistem gde će automatski NIS znati koliki je limit za svako gazdinstvo, dok će, nakon podnošenja zahteva za refakciju, isplata biti izvršena u roku od 14 dana.

Prilikom upisa parcela u eAgrar  obavlja se prijava za parcele koje su u vlasništvu i kod zakupa za one gde postoji ugovor sa vlasnikom. Ko nema ugovor sa vlasnikom prijavljuje parcele u eAgrar, a država će poslati obaveštenje vlasniku da napravi ugovor sa zakupcem koji obrađuje zemlju. Vlada Srbije planira donošenje zakona kojim će regulisati upis spornih parcela u eAgrar. Naime, onaj ko obrađuje zemlju moći će, pod krivičnom i materijalnom odgovornošću, da ubacuje sporne parcele u eAgrar. Za te naknadno ubačene parcele biće, posle donošenja zakona, objavljen novi javni poziv. Na ovaj način će moći da se prijavljuju sporne parcele u naredne dve godine. U tom vremenskom roku treba da se reše svi pravni problemi oko tih parcela.

Što se tiče direktnih davanja, isplata prvih 18.000 dinara  realizovaće se  do 31 marta. Za drugih 17.000 dinara po hektaru poljoprivrednici moraju da čuvaju račune od sertifikovanog semena kako za gazdinstva u sistemu PDV-a tako i za ona koju nisu. Za sve sporne parcele biće objavljen još jedan javni poziv u toku godine.

Tema sastanka bilo je i penziono i invalidsko osiguranje poljoprivrednika. Vlada Srbije i Ministarstvo poljoprivrede intezivno rade na iznalaženju rešenja za taj problem. Trenutno od 340.000 gazdinstava njih 150.000 ima dugovanja za PIO.

B. K.