Popović: Udruženi u zadruge proizvođači mleka imaće jaču pregovaračku moć

Trenutni aktuelni uvoz mleka nije održiv na duži rok i ne može da nadomesti ono što nedostaje tržištu Srbije, rekao je za „Politiku“ prof. dr Rade Popović sa Ekonomskog fakulteta u Subotici. On smatra da u lancu snabdevanja mlečnim proizvodioma kakav je sada jedino svoju organizaciju nemaju poljoprivrednici.

„Svugde u svetu proizvodnja mleka, čak do 90 odsto, odvija se preko zadruga. Mlekare su u rukama poljoprivrednika i ovo udruživanje nema veze sa veličinom gazdinstva. Stočari ulože novac, naprave mlekaru i onda preko nje plasiraju mleko i ostale mlečne proizvode trgovinskim lancima i na taj način imaju bolju pregovaračku moć i poziciju“, kaže Popović.

Da bi se to ostvarilo i kod nas takva inicijativa, po njegovim rečima, mora biti pokrenuta od samih poljoprivrednika u cilju zaštite svojih dugoročnih interesa.

„To jeste veliko ulaganje i rizik koji, na žalost, niko ne želi da prihvati jer su svi preokupirani rizima u svojoj proizvodnji.Ali formiranje sopstvenih zadruga jedini je način da proizvođači poboljšaju svoju poziciju na tražištu mleka“, kaže dr Popović.

B. K.