PORUKA ODGAJIVAČA TOVNIH RASA GOVEDA: Šansa za Izvoz smrznutog mesa u Kinu, a svežeg u Grčku i Italiju

Foto: Pixabay

Odgajivači tovnih rasa goveda i tovljači  razgovarali su u Utrinama kod Ade o ovoj grani stočarstva. Više od pedeset stočara članova  Udruženja „Agroprofit“  zaključilo je da je broj tovnih krava i drugih kategorija dostigao skoro 25.000 grla i da postoje dobri izgledi da, uz pomoć državnih stimulativnih mera, taj broj uskoro bude dupliran.Stočari  značajnu podršku vide u povećanju  subnvencija sa 40.000 na 50.000 dinara, premije za tov na 22.000 dinara kao i premije za junice koje ostaju na farmi od 100.000 do 150.000 dinara.

Govoreći o šansama za izlazak na tržište junećeg mesa, predsednik Udruženja „Agroprofit“ Čedomir Keco je naveo da se situacija na tržištu menja brže nego što se očekuje i da je ponuda junadi za tov i klanje sve manja.  

„Na tržište u Turskoj više ne treba da se računa , a naša realnost  je izvoz u Kinu smrznutog mesa, svežeg u Italiju i Grčku“, rekao je Keco.

Udruženja su donela odluku da uđu u Grupaciju za stočarstvo Privredne komore Srbije. Ulaskom u članstvo, a preko udruženja, farmeri postaju deo privrednog sistema i imaju mogućnost za još većz aktivnost i sugerisanje rešenja za sistemska pitanja prema kreatorima agrarne politike i institucijama vlasti, prneo je portal Agroservis.

B. K.