Precizna poljoprivreda jača privrednu saradnju Srbije i Italije

Foto: John Deere

Precizna poljoprivreda, digitalizacija i nove tehnologije – imperativ su razvoja agrara. Ta oblast otvara velike mogućnosti za saradnju naučnih institucija Srbije i Italije, poručeno je sa jednog od najvažnijih i najposećenijih konferencijskih događaja 90 Međunarodnog poljoprivrednog sajma, pod nazivom „Agrobiznis bez granica“.

„Italija i Srbija imaju potencijal za realizaciju zajedničkih istraživačkih projekata finansiranih iz Evropskih fondova“, rekao je italijanski ambasador Luka Gori.

On je istakao da trgovinska razmena dve zemlje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije ima rastući trend. Posebno je važno što je za saradnju otvoren vodeći Italijanski državni naučno istraživački institut.

„Italija i Srbija sarađuju u oblasti novih tehnologija, kako bi se uvidela koja rešenja mogu ući u praktičnu primenu u sama preduzeća u agro sektoru, a danas su ovde prisutni ključni Instituti iz obe zemlje. Ovo je način da se uspostavi interaktivnost i definišu strateški pravci saradnje“, rekao je Gori.

Italija je kao zemlja partner na sajmu predstavljena se sa 21- om kompanijom, a prateći događaji koji se organizuju  privlače veliku pažnju  stručne i poslovne javnosti kao i brojnih posetilaca sajamske manifestacije.

       B. K