Predsednik Međunarodnog zadružnog saveza: Srbija ima jak zadružni sistem i velike agrarne potencijale

U Srbiji prepoznajem snažan zadružni sistem koji je u stanju da se suoči sa problemima i da ih uspešno reši, poručio je predsednik Međunarodnog zadružnog saveza Ariel Guarko prilikom  posete uspešnim zemljoradničkim zadrugama u Vojvodini.

Zemljoradničke zadruge Agro Klek iz Kleka i Mrkšićevi Salaši iz Srpskog Itebeja ubrajaju se u red najmodernijih ne samo u Vojvodini, nego i u regionu. Sa njihovim kapacitetima, načinom funkcionisanja i planovima upoznao se prvi čovek međunarodnog zadružnog saveza Ariel Guarko.

„Dolazim iz Argentine, praktično sa drugog kraja sveta. Prvi put sam u Srbiji i uviđam da imate ogromne agrarne potencijale i jak zadružni sistem, koji je u stanju da se suoči sa problemima. Oni su svagde u svetu slični, a jedan od najvećih jeste nedostatak povoljnih izvora finansiranja. Udruživanje je svakako ključ opstanka i konkurentnosti proizvođača“, rekao je Guarko impresioniran  farmom goveda u Kleku koja postiže rezultate iznad evropskog proseka.

„Cilj posete predsednika svetske zadružne organizacije jeste razmena iskustava i iznalaženje novih vidova unapređenja zadrugarstva“, poručila je predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov.

Srbija je, podsetimo, uz Argentinu bila jedna od zemalja koje su 1847. godine u Londonu osnovale međunarodni zadružni savez, koji je danas jedna od najmasovnijih organizacija civilnog sektora u svetu.

B. K.