PRIMER IZ VALJEVA: JP “Agrorazvoj-valjevske doline” obezbedlila 58 tona kreča za poboljšanje plodnosti 200 hektara zemljišta

Četvrtu godinu za redom valjevska opština, u sklopu programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, preko JP „Agrorazvoj-valjevske doline“, poljoprivrednicima obezbeđuje krečni materijal za popravku plodnosti zemljišta, prenosi Blic. 

Poznato je da kiselost zemljišta predstavlja jedan od najvećih i ograničavajućih faktora uspešne biljne proizvodnje, a taj problem je posebno izražen na parcelama u valjevskim selima, naraočito u brdsko–planinskom području gde, prema agrohemijskim analizama, ima preko 60 odsto kiselih obradivih parcela.

Za nabavku oko 58 tona krečnog materijala, koji je podeljen vlasnicima 135 poljoprivrednih gazdinstava  izdvojeno je pet miliona dinara.

„Na ovaj način biće popravljeno oko 200 hektara, što je veoma značajna površina s obzirom da već nekoliko godina kroz ovu meru radimo na poboljšanju plodnosti poljoprivrednog zemljišta. Količine i preporuke za primenu krečnog materijala utvrđivane su na osnovu rezultata agrohemijskih analiza zemljišta i biljnih kultura koje se nalaze na tretiranoj parceli“, rekao je Goran Marjanović, direktor preduzeća „Agrorazvoj–valjevske doline“.

B. K.