PRODUKTNA BERZA: Rast cena žitrica, kukuruz 29,3 dinara kilogram

Cena kukuruza zabeležila je maksimum u ovoj ekonomskoj godini od 29,3 dinara bez PDV-a, objavljeno je u nedeljnom izveštaju novosadske Produktne berze. Zabeležen je i snažan rast cena drugih primarnih poljoprivrednih proizvoda što je reakcija na ratni sukob u Ukrajini. Ukupan promet iznosio je 6,1 hiljadu tona, čija je finansijska vrednost bila 215,2 miliona dinara.

„Teško je u sadašnjem kontekstu predvideti posledice ruske akcije na tržištu, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju praktično neupotrebljive usled bombardovanja“, navodi se u izveštaju i ističe da je crnomorski izvoz suspendovan što dovodi do rasta cena.

Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo za 27 dinara po kilogramu da bi cena za proptnu isporuku krajem sedmice bila 29,3 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 28,4 dinara za kilogram što je rast od 5,62 procenata.

Krajem nedeljena svetskom tržištu došlo je do povećanja tražnje za poljoprivrednim proizvodima što se automatski odrazilo i na domaće prilike. Ugovori za pšenicu zaključivani su u rasponu od 30 do 31 dinara za kilogram bez PDV-a. Prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine realizovan je po jedinstvenoj ceni od 28 dinara za kilogram bez PDV-a za isporuku u julu.

Cena soje kretala se u rasponu od 75 do 78 dinara za kilogram bez PDV-a sa izraženim uzlaznim trendom. Ponderisana cena je iznosila 75,97 dinara za kilogram bez PDV-a, što je poskupljenje od 1,91 posto.

Hrvatsko veštačko đubrivo AN u pakovanju od 25 kg prometovano je po ceni od 87,01 bez PDV-a, dok je ruski AN 900/1, prometovan po ceni od 84,08 dinara za kilogram. Ugovori za ureu zaključeni su u rasponu od 89,37 do 92,47 dinara za kilogram bez PDV-a.

B. K.