Proglašene najbolje srpske šljivovice, prepečenica iz Mionice bez premca

Između 84 šljivovice koje su u prethodnoj godini dobile visoke ocene na brojnim zvaničnim ocenjivanjima kvaliteta širom Srbije, u čačanskom Institutu za voćarstvo je odabrana najbolja među najboljima. To je rakija podruma „Želja“ iz Nanomira kod Mionice, stara 12 godina, koju je ekspertska komisija sastavljena od naših vodećih stručnjaka za proizvodnju i ispitivanje kvaliteta voćnih rakija ocenila sa 19,32 poena. Na drugom mestu je rakija Stojana Tasića iz Aranđelovca proizvedena 2010. godine (ocena 19,12), dok treće mesto, sa ocenom 19,08, dele šljivovice takođe proizvedene u Šumadiji – destilerije „Zavet“ iz Čumića (stara 10 godina) i Slobodana Senića iz Viševca (stara 24 godine), prenele je Politika.

Dr Branko Popović, naučni savetnik u Institutu za voćarstvo u Čačku i jedan od članova senzorne komisije, rekao je da je pravo učešća n za ocenjivanje kvaliteta šljivovica u Srbiji imale su rakije koje su u 2024. godini na brojnim regionalnim manifestacijama u našoj zemlji i dobile ocenu veću od 18,5 poena jer se takve smatraju proizvodima vrhunskog kvaliteta.

Prema njegovim rečima, postojanje finih razlika u senzornim karakteristikama rakija uslovljeno je pre svega sortom šljive, ali i svim segmentima tehnološkog postupka proizvodnje rakije – pripremom voća za alkoholno vrenje, načinom alkoholnog vrenja, destilacijom, starenjem (sazrevanjem) u drvenim buradima i finalizacijom. Srbija ne oskudeva sirovinom (šljivama) za proizvodnju vrhunskih rakija – koriste se stare, autohtone sorte, kao i sorte stvorene oplemenjivačkim radom, prvenstveno u Institutu za voćarstvo u Čačku.

K. R.