Proizvođači malina: Bez minimalne cene od 350 dinara po kilogramu nema berbe

Proizvođači malina u Srbiji na skupu održanom u Arilju najavili su da neće brati to voće ako cena bude ispod minimalne od 350 dinara po kilogramu, javila je Beta.

Udruženje Vilamet iz Arilja zatražilo je od Ministarstva poljoprivrede da pozove na zajednički sastanak proizvođače, otkupljivače i izvoznike tog voća kako bi se izjasnili o otkupnoj ceni za ovu godinu. To udruženje očekivalo je da će otkupnu cenu saznati  sastanku u Arilju, ali se na njemu pojavio samo jedan otkupljivač koji nije želeo da u ime svih da govori o ceni.

Predsednik udruženja Mileta Pilčević rekao je da ove godine na vreme žele da saznaju koliko će otkupljivači platiti maline, jer ne mogu više da je proizvode  sa gubitkom.

„Tražimo sastanak u Ministarstvu poljoprivrede da na vreme saznamo koja će biti cena i da li vredi raditi ili treba da gasimo proizvodnju, pa neka vlasnici hladnjača zamrzavaju vazduh“, rekao je Pilčević dodajući da su proizvođači od Privredne komore Srbije zatražili da dostavi izvozne cene malina u poslednjih pet meseci  kako bi uporedili sa otkupnim.

B. K.