Projekat NALED-a za pomoć poljoprivredncima tri opštine na jugu Srbije

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) saopštila je da će projektom prekogranične saradnje „Bolje prilike po meri nerazvijenih područja“ i sredstvima Evropske unije biti finansirane opštine Lebane, Surdulica i Vlasotince kao i dve opštine u Severnoj Makedoniji Staro Nagoričane i Kumanovo.

Projektom se obezbeđuje da poljoprivredni proizvođači prošire prodaju na druga tržišta, a cilj je, kako je navedeno, da se podsticajne mere posebno usmere na razvoj proizvoda po kojima su ovi krajevi poznati i tako stvori šansa za brži razvoj.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović rekla je da ovim projektom istvremeno šalje poruka svim lokalnim samoupravama u Srbiji koje su kategorizavne kao nerazvijena područja.

„Sve tri opštine su na neki način posebne po svojim proizvodima. Raspolažu specifičnim resursima, autentičnim proizvodima, netaknutom prirodom i drugim potencijalima koji nisu dovoljno prepoznati i promovisani. To kroz ovaj projekat  možemo zajedno da menjamo, za početak brendiranjem ovih proizvoda koji su ogledalo vaših opština. Uz finansijsku i stručnu podršku, vlasinski med, vlasotinačke rukotvorine ili povrće iz Lebana imaju kapacitet da postanu prepoznatljiv lokalni brend“, rekla je Jovanovićeva.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa udruženjem žena „Ruža“ iz Lebana, Fondacijom za menadžment i industrijsko istraživanje „MIR“ iz Skoplja i civilnim centrom „AktivUm“ iz Kumanova.

B. K.