PROJEKTI ZA BUDUĆNOST: Institut Biosens radi na uređaju za terensku proveru genetički modifikovanog biljnog materijala

Pod okriljem novosadskog Instituta Biosens implementira se projekat LABOUR, koji za cilj ima razvoj uređaja za terensku proveru da li je biljni materijal genetički modifikovan. Projekat, koji finansira Fond za nauku u okviru Zelenog programa saradnje nauke i privrede, u fokusu ima četiri poljoprivredne kulture – soju, kukuruz, pšenicu i uljanu repicu. 

Detekcija GMO je u našoj zemlji od izuzetne važnosti, budući da prema aktuelnoj zakonskoj regulativi, nije dozvoljena ni proizvodnja ni distribucija genetski modifikovanog biljnog materijala. Jer, ovde se radi o izmenama genetskog materijala „biljke od interesa“ tehnikama genetičkog inženjeringa, a pre svega unosom „stranog“ gena koji omoguđava introdukciju željene osobine – bilo da se radi o otpornosti prema pesticidima i insekticidima ili povećanju prinosa.  

„Trenutno u Srbiji ne postoji način za brzu, terensku proveru, na nivou samog genetičkog materijala, da li se radi o GMO ili ne. Uređaj koji razvijamo treba to da omogući. Očekujemo da ćemo na taj način značajno olakšati rad poljoprivrednicima, inspekciji, carinicima i drugim učesnicima u lancu snabdevanja, kao i krajnjim korisnicima proizvoda“, rekla je za „Dnevnik“ dr Ivana Gađanski, viši naučni saradnik u Biosensu i rukovodilac projekta LABOUR.

B. K.