Prostran: Cene njiva utrostručene, hektari najskuplji u Vojvodini

Cene poljoprivrednog zemljišta poslednjih godina su u sve većem porastu. U nekim delovima Srbije su se utrostručile. U Vojvodini je najskuplji hektar prodat u Južnobačkom okrugu i dostigao je cenu od 45.000 evra, dok je najjeftiniji koštao 2.672 evra. Prosečna cena hektara je 15.211 evra.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da je posle potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom 2008. godine cena najkvalitetnijeg zemljišta u Vojvodini bila samo 5.000 evra, dok je danas  oko Bečeja i Tise deset puta veća.

U Šumadiji je tokom prošle godine realizovan 951 kupoprodajni ugovor, što je povećanje za 200 u odnosu na 2021. godinu. Najskuplji hektar je prodat za 44.000 evra.

Na pitanje zašto je tako velika razlika u ceni najjeftinijeg zemljišta u odnosu na Vojvodinu, Prostran kaže da najkvalitetnije zemljište dominira u Vojvodini, što određuje cenu, kao i lokacija i blizina infrastrukture.

„U Vojvodini su i kompleksi zemljišta veći, u celinama. U centralnom, a pogotovo južnom delu Srbije su usitnjene njive. Na kraju krajeva, u Vojvodini je i koncentracija ljudi nešto intenzivnija. Napušteni su prostori u južnom i istočnom delu Srbije. Ti prostori gde postoji poljoprivredno zemljište su praktično bez ljudi“, rekao je Prostran naglašavajući da  cena zemljišta ima tendenciju rasta i da će biti još skuplje, posebno u Vojvodini.

B. K.