Provera zloupotreba subvencija: Od 101 parcele u 99 otkrivene nepravilnosti, pod lupom i registar životinja

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je  da je od 101 poljoprivredne parcele koja je proveravana, nepravilnost uočena na njih 99. Govoreći o lažnim prijavama za subvencije poljoprivrednicima po hektaru navela da je od tih 99 parcela, 81 potpuno nepoljoprivredna, dok se  kod ostalih 18 parcela  nepravilnost ogledala u tome da su poljoprivrednici posadili jednu kulturu a prijavili drugu.

„Naša zalaganja su da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji uzimaju novac na konto poljoprivrede a zapravo njome se ne bave. Sada nas čeka provera registra životinja i razlog zašto se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana jeste što proveravamo registar životinja, odnosno svakog podnetog zahteva“, rekla je ministarka gostujući na TV Pink.

Govoreći o sankcijama zbog utvrđenih nepravilnosti navela je da oni koji su prijavili jednu proizvodnju a bave se drugom neće biti kažnjeni, već će samo dobiti opomenu da u registru navedu ono što stvarno gaje.

„Oni koji su lažirali prijave, što se nas tiče biće stavljeni u pasivan status na tri godine i tada neće moći da se bave poljoprivredom a nadležni organi će delovati dalje shodno zakonu i zavisno od toga kakav je prekršaj napravljen“, istakla je Tanasković.

B. K.