Radović: Ako ne želimo GMO, više treba ulagati u stočarstvo

Foto: Pixabay

Prof. dr Ivan Radović sa Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govorio je za AgroTV o situaciji u stočarstvu. Prema njegovom mišljenju, posledice afričke kuge svinja su ozbiljne u Srbiji, ali i u okruženju i Evropi. Samim tim, naglašava on, je saniranje posledica i minimizacija štete posao kojim se veoma ozbiljno moramo baviti.

„Ako ne budemo imali svinja, nećemo moći ni da uvozimo jer i u okruženju je bila afrička kuga. Možemo da uvozimo iz Evropske Unije, ali onda nema domaće primarne proizvodnje a ono što imamo bilo bi pod navodnicima „određenog kvaliteta“. Ne zaboravimo, tako se životinje hrane genetski modifikovanom sojom“, istakao je Radović.

Ugroženost svinjarske proizvodnje, apostrofira Radović, je ozbiljan problem i za  prehrambenu bezbednost.

„Ako ostanemo bez jeftinog proteina koji možete brzo da proizvedete u velikim količinama, onda  uilazimo u domen bezbednosti obezbeđenja hrane“, naveo je Radović.

Naglasio je da Srbija treba da se ugleda na Španiju po pitanju stočarstva.

„U Španiji postoji tri miliona svinja autohtonih rasa koje se gaje u preriji i ogroman broj proizvođača. Hrane se manjom količinom koncerata, jeftina je proizvodnja i kad se tu zavrti ciklus onda je dobro jer to meso ide na štandove kao brendirano meso proizvedeno na prirodan način“ zaključio je Radović.

B. K.