Rajić: Malinari da ne očekuju dobru zaradu u narednim godinama

Maline srpsko crveno zlato

Situacija na tržištu nije povoljna za sektor malinarstva u Srbiji, pa narednih godina ne treba očekivati veliku zaradu od prodaje i izvoza tog voća. U takvoj situaciji, i pored svih mogućih ušteda, biće potrebna pomoć kako bi domaća prizvodnja maline preživela, sledstveno i mnoga sela koja žive od voćarstva.

„Najvažnije je da održimo domaću proizvodnju maline. Ako dozvolimo da proizvodnja nastavi da se smanjuje, mi ćemo ostati bez Zapdne Srbije jer se veliki deo proizvodnje u obavlje se u tom delu Srbije. Najlakše je reći „dižemo ruke““, rekao je na skupu malinara na Beogradskom sajmu prof. dr Zoran Rajić, sa Poljoprivrednog fakulteta u Beograd  uz napomenu  da malinari ne treba da očekuje neku veliku zaradu od maline u narednim godinama“.

Rajić kaže da mnogi faktori utiču na proizvodnji, a naročito finansijske rezultate.

„Upozoravali smo tokom septembra da su Ukrajinci krenuli sa 35 dinara cenom maline. Poljaci sa rolendom (sorta maline) od 1,6 (evra po kilogramu) i da smo se mi ove godine „preganjali“ sa po 230 ili 240 dinara po kilogramu maline.Najveći se poslovi trenutno sklapaju na dva do 2,3 evra po kilogramu maline, a ima tu i ugovora koji se prenose iz prethodne godine“, kaže Rajić.

On podseća da je, prema podacima Uprave carine, do kraja septembra izvezeno oko 50.000 tona maline iz Srbije, po ceni od 4,27 EUR za kilogram, a da su ti poslovi ugovoreni prethodnih godina.

B. K.