Raketić: Organska proizvodnja šansa za ostanak mladih na selu

Foto: Pixabay

Organska proizvodnja dobija sve više na značaju, a u prilog tome ide i povećanje hektara obradivih površina za ove proizvode, kao i visina državnih subvencija koje treba da doprinesu povećanju obima proizvodnje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Šef odseka za označavanje, kvalitet hrane i organsku proizvodnju pri Ministarstvu poljoprivrede Branislav Raketić istakao je da je Srbija u toku 2022. godine izvezla organske proizvode u vrednosti od 70 miliona evra.

„To je proizvodnja koja ima  budućnost. Prema podacima za 2022. godinu, u Srbiji je pod organskom proizvodnjom 25.000 hektara, a od toga trećina spada pod livade i pašnjake. Imamo gotovo 7.000 proizvođača koji su direktno uključeni u organsku proizvodnju“, naveo je Raketić.

Kada je reč o kulturama koje se gaje, Raketić ističe da u Vojvodini prevladava organska proizvodnja žitarica.

„U centralnoj Srbiji su to voćarstvo i jagodasto voće. Tu pre svega govorimo o malinama i kupinama koje su najzastupljenije. Od ukupnog zasada malina skoro 10 odsto je organska proizvodnja“, naveo je Raketić dodajući da je na jugu, jugoistoku i jugozapadu Srbije zastupljena stočarska proizvodnju i da je skoro 10.000 goveda uvrštenih u organsku proizvodnju, koje država takođe subvencioniše.

Raketić ističe da je  organska  proizvodnja  velika šansa da  mladi ostanu ili se vrate na selo. Prema podacima ministarstva veliki broj mladih farmera i proizvođača  već se bavi organskom proizvodnjom.

„Potrebno je da se što više malih proizvođača udruži kako bi zajednički nastupali na domaćem i stranom tržištu“, kazao je Raketić  uz napomenu  da se organski proizvedeno jagodasto voće najvećim delom izvozi.

Podsetio je da je javni poziv za podnošenje zahteva za ostvarivanje prava na podsticaje za organsku biljnu proizvodnju otvoren do 6. septembra, a da ove godine  država po hektaru daje 63.000 dinara subnvencije. Istakao je takođe da, troškovi kontrole sertifikacije moguće je refundirati u iznosu od 50 do 65 odsto.

B. K.