RECEPT ZA PRIMER IZ KAČAREVA: Osvojili tržište proizvodnjom pasti od lešnika

Sanja i Miroslav Glogovac iz Kačareva kod Pančeva imaju plantažu lešnika na tri hektara i godišnje proizvode oko sedam i po tona lešnika. Nedavno su rešili da nabave mašine i krenu sa proizvodnjom paste od lešnika koje su brzo postale veoma tražene. Dodavali su nove ukuse: med, cimet, karamel belu i crnu belgijsku čokoladu i za sada imaju sedam vrsta pasta.

„Pune su proteina, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, minerala, vitamina, prirodnog ulja. Ne dodajemo nikakva druga ulja, aditive, emulgatore gledamo da sve bude prirodno“, kaže Sanja.

Ukuse su prilagođavali željama svoje dece ali i sopstvenim a bitno im je da svaka pasta ima visoku koncentraciju lešnika od 60 do 100 odsto.

„Široku primenu su dobile kod sportista i kod roditelja čija deca neće da jedu med pa pokušavaju da im na taj način uvedu zdrave namirnice. Jako ide dobro uz musli, smutije u kolače, preko palačinki u kombinaciji sa voćem. Može da se stavi u salate u kombinaciji sa nekim mesom u potaže… U nekim restoranima dodaje se lešnik u potaž“, dodaje Sanja. 

Proizvodnjom lešnika ova porodica bavi se već dve decenije. Kažu da su se za ovaj posao odlučili jer ne zavise od hladnjača i sasvim je dovoljno da lešnike čuvaju u koševima do plasmana na tržište.

B. K.