U ovoj godini proizvodnja žutog lista u Srbiji zastupljena je na 5.019. hektara. U odnosu na prošlu godinu površine pod duvanom su povećane zahvaljujući ulaganjima u nove sadilice, sušare i drugu opremu, ali i zalivne sisteme bez kojim nema izvesne proizvodnje.
Proizvođač Tibor Almaši iz Malih Pijaca je površinu pod berlejom povećao na šest hektara, pri čemu je jedan deo berbe obavljen branjem lista koji se suši pod plastenicima, dok je veći deo obavljen sečenjem cele stabljike i kačenjem u sušaru.
Almaši se duvanom bavi više od dve decenije, a za ovu sezonu proletos je najpre ugovorio berlej na 4,3 hektara pa je naknadno rasad duvana koji sam proizvodi rasadio na većoj površini.
Bez obzira na sušni period, zahvaljujući navodnjavanju imaće solidan prinos od oko 2,5 tone suvog lista, a na nekim parcelama i do čeitri tone.
U gazdinstvu Atile Milutinovića iz Oroma berlej se uzgaja na 11 jutara, što je za pola jutra više u odnosu na prethodnu sezonu, ali veli da je to dovoljno, s obzirom da proizvodnja duvana od zasnivanja rasada do isporuke suvog lista zahteva dosta posla.
„U odnosu na druge ratarske kulture vredi se posvetiti duvanu, bez obzira što ima više ulaganja i posla, ali se trud isplati i ima više zarade“, naglašava Milutinović dodajući da su ulagali u sistem za navodnjavanje
Po rečima menadžera za proizvodnju duvana u kompaniji JTI Milana Bjelivuka, proizvodnja berleja je manje intenzivna nego sorta virdžinija, manja je potreba za radnom snagom i nema utroška enegrenata za sušenje duvana, jer se suši prirodno.
„Vredi se baviti proizvodnjom duvana jer proizvođači imaju garantovane cene i siguran otkup, pa ako se odradi sve kako treba uspeh je izvestan. Nakon deceniju pauze, pre dve godine smo obnovili ugovranje i proizvodnju berleja sa našim starim proverenim proizvođačima i proizvodnja se povećava“, rekao je Bjelivuk za Dnevnik.
K. R.





