RTS: Pšenice sve više na lageru, a izvoz tapka u mestu

Raskid aranžmana o transportu pšenice iz Ukrajine preko Crnog mora nije uticao na povećanje cene i izvoza pšenice iz Srbije. Jasno je da bez izvoza neće biti značajnijeg pomeranja  cene pšenice koja se sve više gomila na lageru.

Za sad nam je otvoreno tržište Egipta, ali ovaj aranžman ima visoke troškovi transporta do izvozne luke i dug period isplate.

„Mora da dođe neko da uradi analizu, pa 50.000 tona moraš da imaš nekog istog kvaliteta, pa kad ta roba stigne u luku Aleksandrija, opet se radi analiza. Ako je isto to što je poslato, sve u redu, onda imate rok plaćanja 60 dana. Sad vi možete zamisliti ovde da nekim ljudima kažete da daju 50.000 tona robe na plaćanje na 60 dana“,  rekao je za RTS proizvođač i izvoznik pšenice iz Zrenjanina Dragan Raca.

Zemlje u okruženju i Direkcija za robne rezerve trenutno su najbolji kupci pšenice. Od 200.000 tona koje država otkupljuje za robne rezerve po ceni od 25 dinara za kilogram plus PDV. Produktnoj berzi u Novom Sadu je stigla ponuda od 1.270 gazdinstava za 76.000 tona robe. Ostala pšenica se prodaje za 22,5 dinara, što je za ratare neisplativo.

B. K.