RTS: Trećina državnih podsticaja ove godine namenjena je stočarima

Nakon donete Uredba o raspodeli podsticaja u poljoprivredi za ovu godinu, razloga za zadovoljstvo mogu da imaju i stočari. Trećina sredstava ili 23 milijarde dinara namenjenih za direktna plaćanja namenjena su stočarima. Zahvaljujući ovom novcu očekuje se oporavak mlečnog govedarstva, ali i povećanje broja kvalitetnih tovnih junadi.

Sa 110 milijardi dinara koliko iznosi ovogodišnji agrarni budžet, od čega su za direktna davanja  planirana  77,5 milijardi pokriće se oko 70 različitih mera podrške.

„Prvi put, nakon dugo godina agrarni budžet biti iznad pet odsto, odnsno šest odsto od ukupnog budžeta Srbije, tako da ima osnova da stočari dobiju znatno veće subvencije“, rekao je za RTS Branislav Gulan, agroekonomski analitičar.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da državne mere za stočarstvo ne mogu da utiču na kretanje cena na tržištu i nisu zamišljene kao jedina sigurna zarada stočara. Zato moraju da se potrude da dobijena sdredstva opravdaju I sa svojim proizvodima imaju prođu na tržištu.

B. K.