RZS: Soja dobro rodila, izvoz spao na svega 4.500 tona

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviju procenu ovogodišnjeg roda soje sa stanjem na dan 5. septembra. Prema saopštenju, sa 211.020 hektara proizvedeno je 599.878 tona soje, uz prosečan prinos od 2,84 tone po hektaru. Procenjena proizvodnja je za 50,5 odsto viša u odnosu na prošlu proizvodnu godinu. U odnosu na desetogodišnji prosek, proizvodnja je veća za 9,9 procenata.

Za razliku od lanjske izrazito sušne godine, klimatski uslovi su ove godine obilovali padavinama ali njihov raspored nije bio najbolji. Može se reći da su bili povoljniji u odnosu na prošlu godinu  Ostvarena proizvodnja će zadovoljiti domaće potrebe, kao i određene viškove za izvoz.

Izvoz zrna soje tokom upravo završene tržišne godine  odvijao se otežano, zbog manjeg roda,nižeg kvaliteta iz prethodne sušne godine i zbog logističkih problema. Izvoz je za 70 odsto niži u odnosu na prethodnu tržišnu godine i iznosio je 4.500 tona. Uvoz je porastao za 126 odsto kako bi se kompenzovala nedostajuća količina sirovine i iznosio je 156.000 tona.

B. K.