Sa 58. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika: Država će subvencionisati kupovinu deklarisanog semena

U organizaciji Instituta za ratarstvo i povrtarstvo  na Zlatiboru otvoreno je tradicionalno 58. Savetovanje agronoma i poljoprivrednika Srbije i 4. Savetovanje agronoma Srbije i Republike Srpske. Uz razmenu najnovijih iskustava među predstavnicima agronomske struke, jedno od  pitanja za predstavnike države je bilo da li će biti povraćaja za deklarisano seme.

Na to pitanje Agrokluba odgovorio je pomoćnik ministra poljoprivrede Aleksandar Bogićević. On je naveo da su razlozi za subencionisanje kupovine semena od države više nego očigledni.

„Sve skuplje seme i đubrivo dovelo je do setve „tavanuše“. Prinosi su smanjeni, a povećane biljne bolesti. Prema nekim kalkulacijama Ministarstva poljoprivrede, gubitak zbog toga je devet milijardi dinara. Krovna uredba je prošla. Uskoro očekujemo raspisivanje pravilnika, a procedura će biti kao i za gorivo. Kupićete seme u prodavnici, na računu će biti BPG vašeg gazdinstva, i  kada pravilnik bude raspisan, prilagaćete ih kao I svu ostalu dokumentaciju u sistem eAgrar“,  rekao je Bogićević.

Predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Dragana Latković kaže da im puno znači što će država subvencionisati kupovinu semena.

„Odluka koju je Ministarstvo poljoprivrede donelo za davanje subvencija za deklarisano seme, od izuzetno velikog je značaja. Moram da napomenem da smo na prošlom, 57. Savetovanju agronoma sa ministarkom Jelenom Tanasković pričali o tome i naša sugestija  je usvojena“, rekla je Latković.

Podsetimo, na pregovorima u Kisaču, država je ponudila poljoprivrednicima 18.000 dinara subvencija po hektaru direktnih davanja plus 17.000 dinara kroz pravdanje računa kupljenog sertifikovanog semena. Kasnije u toku rasprave, došlo se do zaključka da će se dobijati do 17.000 dinara, što znači da onaj koji kupi seme koje mora biti sertifikovano za kulturu koja je u RPG-u za 2.000 dinara, toliko će i dobiti povraćaj.

B. K.