ŠABAC: Poziv za podsticaje poljoprivrednicima, opredeljeno 130 miliona dinara

Odeljenje za poljoprivredu grada Šapca objavilo je javni poziv za dostavljanje prijava za podsticajna sredstava u poljoprivredi 2023. godinu. Ukupno je opredeljeno 130 miliona dinara, od čega 35 miliona nabavku za traktora.

Javni poziv za nabavku novih traktora snage do 60 KW pokazao se  poslednjih godina kao dobar za sve one koji žele da obnove mehanizaciju i unaprede svoju proizvodnju. Prihvatljivi troškovi  iznose od 50 odsto od ukupne cene koštanja  traktora bez PDV-a. Maksimalan iznos podsticaja je milion dinara po jednom korisniku. Poljoprivrednici treba da znaju da se, po prvilima konkursa, sredstva dobijaju nakon kupovine traktora.

Podsticaji su dostupni i za drugu mehanizaciju, sisteme za navodnjavanje za manja gazdinstva, do 40.000 dinara, nabavku priplodnih grla, organsku proizvodnju, kopanje bunara.Važno je da poljoprivrednci znaju da  jedan podsticaj ne isključuje drugi, pa mogu aplicirati za više različitih .

Od uslova potrebno je da imaju prebivalište na teritoriji grada Šapca kao i da je korisnik sredstva nosilac registrovanog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva. Na dan podnošenja zahteva za ostvarivanje podsticaja potrebno je da   nema evidentiranih, dospelih i neizmirenih dugovanja prema Gradskoj upravi grada Šapca, na osnovu ranije ostvarenih podsticaja i kredita i da su izmirene sve poreske obaveze prema Gradu.

B. K.