Samolovac: Organsko grožđe i vino veliki potencijal poljoprivrede u Vojvodini

Najzastupljenija organska proizvodnja u Vojvodini odnosi se na voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo. U poslednje vreme poseban rast beleži proizvodnja organskog grožđa i vina, naročito na području Fruške gore, gde prirodne barijere olakšavaju odvajanje od konvencionalne poljoprivrede.

Iako organska proizvodnja  još uvek nije dovoljno razvijena, podrška države i interesovanje potrošača za zdravu hranu ukazuju na njen potencijal. Sertifikovani organski proizvođači imaju prednost na državnim konkursima, što im omogućava lakše dobijanje subvencija i podsticaja za ulaganje u proizvodnju.

„Budućnost poljoprivrede je u organskoj proizvodnji. Svi ćemo se jednom vratiti načinima na koje su naši stari uzgajali hranu – bez pesticida, herbicida i štetnih hemikalija“, rekao je za RTV Petar  Samolovac, pomoćnik  pokrajinskog sekretara za poljoproivredu.

Kako bi se organska poljoprivreda razvijala, potrebna je dugoročna podrška, ali i spremnost proizvođača da ulažu u ovaj vid proizvodnje.

B. K.