Najzastupljenija organska proizvodnja u Vojvodini odnosi se na voćarstvo, povrtarstvo i stočarstvo. U poslednje vreme poseban rast beleži proizvodnja organskog grožđa i vina, naročito na području Fruške gore, gde prirodne barijere olakšavaju odvajanje od konvencionalne poljoprivrede.
Iako organska proizvodnja još uvek nije dovoljno razvijena, podrška države i interesovanje potrošača za zdravu hranu ukazuju na njen potencijal. Sertifikovani organski proizvođači imaju prednost na državnim konkursima, što im omogućava lakše dobijanje subvencija i podsticaja za ulaganje u proizvodnju.
„Budućnost poljoprivrede je u organskoj proizvodnji. Svi ćemo se jednom vratiti načinima na koje su naši stari uzgajali hranu – bez pesticida, herbicida i štetnih hemikalija“, rekao je za RTV Petar Samolovac, pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoproivredu.
Kako bi se organska poljoprivreda razvijala, potrebna je dugoročna podrška, ali i spremnost proizvođača da ulažu u ovaj vid proizvodnje.
B. K.





