Sastanak premijerke sa poljoprivrednicima: Ministarstvo poljoprivrede radi predlog izjave o obrađivanju zemlje, bez Poljoprivredne komore

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika u BeogrAdu. Sastanku je prisustvovala i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

Dogovoreno je da Ministarstvo poljoprivrede uradi predlog izjave o obrađivanju zemljišta, koji će sačekati formiranje nove Vlade Srbije i biti spreman za dalje procedure, odnosno izmene i dopune zakona koje su neophodne, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Takođe, vlasnici parcela na kojima poljoprivrednici obrađuju zemljište, biće u obavezi da potpišu ugovor sa poljoprivrednicima, kako bi se mogućnosti zloupotreba svele na minimum, navedeno je u saopštenju.

Na sastanku je bilo reči o načinu prijavljivanja parcela na platformi eAgrar, pogotovo prijavljivanja onih zemljišta za koje se nikada do sada nisu dobijale subvencije, s obzirom na to da je ova tema pokrenuta na prethodnom sastanku premijerke i poljoprivrednika .

Brnabić je istakla da su i poljoprivrednici i država na zajedničkom zadatku, odnosno da u najvećoj mogućoj meri pojednostave sistem prijave za subvencije sa jedne strane, uz strogu kontrolu  korišćenja.

Dogovoreno je da će se sastanci u ovom formatu nastaviti i u narednom periodu.

Nedeljko Savić iz Udruženja Stig iz Požarevca rekao je, nakon završenog sastanak da je postignut dogovor da neće biti formirana Poljoprivredna komora,

„I premijerka i ministarka poljoprivrede složile su se da neće biti osnovana Poljoprivredna komora“, istakao je Savić.

B. K.