Setva kukuruza na oko milion hektara

Prolećna setva i pored skupog đubriva i goriva je u zaletu. Od svih ratarskih kultura kukuruz će, po špredviđanjima stručnjaka, zauzeti najviše setvenih površina. To je i razumljivo jer od njega najviše zavisi stočarska proizvodnja, pojedine grane industrije, ali i izvoz. Setva žutog zrna i ove godine biće primarna u odnosu na soju i suncokret, a predviđanja su da će biti zasejano oko milion hektara.

Ivica Đalović, rukovodilac Odeljenja za kukuruz Instituta za ratarstvo i povrtarstvo Novi Sad kaže da ukupne površine pod kukuruzom variraju iz godine u godinu, za oko 10 do 15 odsto. Uzrok su različiti agroekološki uslovi za gajenje, nedovoljno korišćenje genetskog potencijala, niska primena tehnologije, ali i skupo đubrivo, gorivo, seme…

„Troškovi proizvodnje su visoki, ali ratarima trenutno „ide naruku“ cena zrna kukuruza na Produktnoj berzi. Međutim i pored brojnih poteškoća sa kojima se naši ljudi susreću prilikom kupovine i nabavke repromaterijala, povećanje subvencija Ministarstva poljoprivrede sa 4.000 na 8.000 dinara po hektaru ublažiće trenutnu situaciju i omogućiće početak setve kukuruza u optimalnim rokovima“, rekao je Đalaović za „Večernje Novosti“.

B. K.