SLOGA KUĆU GRADI: Osam porodica iz Pivnica udružilo se u organskoj proizvodnji i plasmanu povrća

Foto: Pixabay

U selu Pivnice, opština Bačka Palanka, osam udruženih domaćinstva koja se bave organskom poljoprivredom započelo je sa rasađivanjem povrća i setvom. Već su posejali krompir i spremaju  papriku, paradajz, krastvace.Kao i prošle godine, i ove će proizvodnju zasnovati na 20 hektara , u zatvorenom prostoru, a kasnije kada otopli i na poljima.

Po rečima povrtara Mirka Vlčeka, udruživanje se pokazalo kao dobro rešenje jer osigurava dobitak, a takođe se grupnim radom može uštedeti u nabavci repromaterijala, transportu i skladištenju robe.

„Kada smo počeli pre 11 godina bilo je tri domaćinstva, a sada osam porodica zajednički radi, ulaže, nabavlja repromaterijal i dogovara šta će ko sejati da se ne bi preklapali i nudili isto povrće na Ribljoj pijaci u Novom Sadi i na organskoj pijaci na Novom Beogradu“ kaže Vlček dodajući da proizvode gotovo sve povrtne vrste, a celokupan rod uglavnom bez problema prodaju.

Osim njegovog gazdinstva, zajednički su u poslu i domaćinstva familija Pacula, Blažek, Holi, Sklabinski, Ciganjik, Pisarov i Cabuka. Svi su se usaglasili da žele da gaje povrće bez hemikalija, čuvaju okolinu i biodiverzitet, a vremenom su uvideli i da doprinose razvoju svog sela, objavio je „Dnevnik“.

B. K.