SOMBOR: Uspeo pilot projekat PSSS „Sačuvajmo stare vojvođanske sorte povrća“

Statistički podaci pokazuju da je u svetu od 1900. godine izgubljeno oko 75 odsto sorti poljoprivrednih kultura.Ni kod nas situacija ništa nije bolja jer su domaće sorte povrća ugrožene i preti im trajno nestajanje iz razloga što je mali broj tradicionalnih porodičnih gazdinstava, u velikom broju slučajeva koristi seme stranog porekla.

Poljoprivredna stručna služba „Sombor“ u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu i Ministarstvom prosvete pokrenula je pilot projekat „Sačuvajmo stare Vojvođanske sorte povrća“. Cilj projekta   bio je da se od trajnog gubitka sačuvaju stare domaće sorte povrća koje se tradicionalno uzgajaju na našem području.

U akciji su učestvovale 22 osnovne škole sa 3163 učenika. Prikupljeno je 5 296 uzoraka povrća i drugih biljnih vrsta a ukupan broj učenika koji je aktivno učestvovao i doneo uzorke je 617.

Deo uzoraka ustupljen je naučno istraživačkim institucijama u Srbiji za dalja istraživanja i korišćenje uzoraka. Za  jedan deo uzoraka zainteresovane su kako domaće, tako i strane institucije – Italija, Mađarska, Izrael (paradajz, tikve, začinsko bilje, cveće itd.). Takođe, završen je dokumentarni film o realizaciji i učesnicima projekta, prenele su „Večernje novosti.

B. K.