SPOS: Bagremov med dostigao cenu 7,1 evro za kilogram!

Zahvaljujući angažovanju Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i radu pogona „Naš med“ otkupna cena bagremovog meda dostigla je 7,1 evro po kilogramu,izjavio je za  predsednik SPOS-a i član Skupštine pogona „Naš med“ Rodoljub Živadinović.

Dodao je da je sa tom cenom Srbija pretekla Mađarsku koja je uvek imala najvišu otkupne cene meda.

„Ranijih godina  nismo dobijali cenu kao pčelari u drugim državama i kada je postojala velika tražnja za medom. Već prve sezone rada pogona uspeli smo da obezbedimo bolje uslove, a druge i  ostvarimo  najbolju tržišnu cenu“, istakao je Živadinović.

On je podsetio da je 2008. godine, kada je Savez pčelarskih organizacija krenuo da radi na animiranju kupaca iz inostranstva, otkupna cena bagremovog meda bila 1,55 evra za kilogram.

„Pokušali smo 2013. godine da se dogovorimo da sa firmama koje otkupljuju i pakuju med da im popunimo kapacitete, da oni rade za fiksnu cenu i da zajedno pronalazimo kupce. Taj dogovor trajao je samo 24 časa. Shvatili smo da nemamo sa kim da radimo i da moramo da imamo svoj pogon. Za četiri godine uspeli smo da ga završimo“, rekao je Živadinović za portal Agroklub.

B. K.