SPOS: Izvoz meda u Kinu realanost kao i veća cena

Foto: Pixabay

Zbog smanjenih količina usled nestabilnog vremena  proteklih dana moglo čuti da bi bagremov med sa sadašnjih 1.200 dinara mogao da poskupi na 1.500 za kilogram. Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović, kaže za „Politiku“ da to trenutno niko ne može da zna i da će cenu odrediti tržište.

„Na zalihama postoje određene količine tako da nije baš da meda nema. Razlog tome je zastoj u izvozu i pad cena za više od 50 odsto“, naglašava Živadimović.

Iako postoji i dalje određena tražnja za kvalitetnim medom cena je niska i zbog rasta troškova u pčelarstvu ne odgovara našim proizvođačima.

„Pokušavamo da pronađemo nova tržišta. Pre svega su nam interesantni Daleki istok, arapske zemlje jer tamo kvalitet hoće da plate. Toga u Evropi za sada nema i sve dok nešto ne preduzmu i ne spreče uvoz falsifikovanog meda, naši proizvođači u EU nemaju šta da traže“, istako je predsednik SPOS-a.

Sada je kada se radi o izvozu, kaže Živadinović, sve na Kini koja treba da odobri naše objekte za izvoz. Čim se to dogodi možemo da krenemo sa izvozom jer SPOS već ima kupca i izvozna cena bi bila dosta veća.

„Što se tiče arapskih zemalja, u pregovorima smo sa više marketa koji su zainteresovani za naš med. U svakom slučaju, to bi bio veliki uspeh jer u ovim zemljama, iz kulturoloških i verskih razloga, imaju mnogo veću potrošnju nego u nekim drugim delovima sveta“, navodi Živadinović.

B. K.