SPOS: Naš med uskoro u Kini

Foto: Pixabay

Članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije očekuju da vrlo brzo krene izvoz našeg meda u Kinu. Prema rečima predsednika Saveza dr Rodoljuba Živadinovića ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković  nedavno je u Kini potpisala protokol o izvozu, a predstoji još da ta zemlja odobri objekte iz Srbije koji izvoze med i  prihvati odobrenje za izvoz koje je dala naša država.

„Sada je najvažnije da nađemo pravog kupca. Najviše bi voleli da radimo sa svega dva ili tri kupca.  Da oni imaju pouzdani izvor pravog meda, a da mi imamo način da plasiramo naš med“, rekao je Živadinović.

Dodao je da je Savez pčelarskih organizacija potražio kupce za izvoz meda na dalekom istoku i u arapskim zemljama, jer već godinu dana niko u Evropi ne želi kvalitetan med. Prema njegovim rečima, preko polovine meda koji je u proteklih godinu dana uvezen u Evropu, uopšte nije med, što je dovelo do toga da je cena naglo pala.

„Ne možemo davati naš med ispod proizvodne cene. Naši pčelari imaju kvalitetan med koji može da analizira ko god hoće i može da postavlja uslove kakve god želi, jer ispunjava sve uslove“, reko je Živadinović.

On je podsetio da je Savez pčelarskih organizacija u Rači izgradio sopstveni pogon za plasman meda.

 „Takvog, tvrdimo odgovorno, nema u širem regionu,  ko god ga je posetio to može da potvrdi. Jedini u Srbiji imamo tri sertifikacije koje su bitne i za najzahtevnije kupce“, istakao je Živadinović.

B. K.