SPOS: Otežan izvoz meda, cena konsantno u padu

Pogon za prikupljanje i plasman meda Saveza pčelarskih organizacija Srbije u Rači kod Kragujevca, ,,Naš med“ najveći je centar meda ovakvog tipa u Jugoistočnoj Evropi, kapaciteta i do 3000 tona na godišnjem nivou. Sve do krize u Ukrajini pčelari su imali rekordnu otkupnu cenu meda od nešto više od sedam evra po kilogramu, ali  cena sa dužibomn trajanja sukoba u Ukrajini sve je više u padu a veliki problem pravi i pojava veštačkog meda na tržištu.

„Ta kriza je uticala tako da cena meda konstantno pada, a naravno i uvoz meda u EU iz zemalja koje nude med van Evrope i koji je sumnjivog kvaliteta je uticao  na plasman meda pčelara Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i to je izazov sa kojim se susrećemo i  aktuelan  je. Danas je ta cena dosta pala i ona se kreće od tri do četiri evra po kilogramu za bagremov med. Najveći izazov Pogona i SPOS-a je med sumnjivog porekla, zapravo to nije med već falsifikat koji je  nelojalna konkurencija i trenutno na tržištu, kako Srbije tako i EU i u svetu zbog tog meda ne možemo da plasiramo naš“ rekeo je za RTV Nenad Portić. direktor Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ,,Naš med“

Osnovna ideja Pogona, jeste da se med vrhunskog kvaliteta iz naše zemlje plasira preko centra ,,Naš med“ u Rači i van domaćeg tržišta. Na ovaj način se stvara jedinstven i prepoznatljiv srpski brend meda.

„Pčelari ne donose med nego mi dolazimo, pre nego što se izvrše sve analize kako bi se potvrdilo da je traženog kvaliteta u skladu sa najvišim standardima koji postoj. Mi taj med preuzimamo od pčelara i kasnije ga obrađujemo po najvišim standardima kvaliteta i sistema koji posedujemo“ dodao je Portić.

Najtraženiji je i dalje bagremov med koji može da stoji i najduže u tečnom stanju. Svi pčelari članovi Saveza pčelarskih organizacija Srbije mogu da plasiraju med direktno preko centra za prikupljanje na tržište, a Pogon prima sve vrste prirodnog meda iz naše zemlje.

B. K.