Srbija sa EFSA u borbi protiv afričke kuge svinja

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, i ove godine pružiće podršku borbi protiv afričke kuge svinja (AKS), u okviru kampanje koja se realizuje širom Evrope.

Četvrtu godinu zaredom, kampanja „Stop afričkoj kugi svinja“ u 18 evropskih zemalja, uključujući i Srbiju, podiže svest o ovoj veoma zaraznoj bolesti među farmerima, lovcima i veterinarima, i podstiče ih da preduzmu mere kako bi zaustavili njeno širenje.

Bernhard Url, izvršni direktor Evropske agencije za bezbednost hrane istakao je da je tokom poslednje decenije, afrička kuga svinja imala dramatičan uticaj na sektor proizvodnje svinja u Evropi i nastavlja da ugrožava lokalnu i regionalnu ekonomiju.

Prema rečima prof.dr Sonje Radojičić sa Katedre za zarazne bolesti životinja i bolesti pčela Fakulteta veterinarske medicine, Univerziteta u Beogradu, širenje afričke kuge svinja u Srbiji je evidentno i direktno je povezano sa različitim aktivnostima ljudi.

„Napori veterinara da zaustave širenje afričke kuge svinja u Srbiji moraju da budu podržani odgovornim i pravovremenim reakcijama državnih institucija, lovačkih udruženja i svih učesnika u lancu proizvodnje i trgovine svinjama. Od 2019. godine traje  borba sa ovom bolešću koja se za sada iz Srbije nije proširila na okolne zemlje. Apelujemo na sve odgovorne institucije i svakog pojedinca da shvate ozbiljnost i težinu situacije u vezi sa daljim širenjem afričke kuge svinja“, istakla je  Radojičić.

B. K.