Naši vinari dokazali su da znaju da proizvedu kvalitetna vina, a zahvaljujući autentičnosti, fruškogorsko vinogorje je postalo prepoznatljivo na međunarodnoj vinskoj mapi. Premda su naročito tražena vina od autohtonih sorti grožđa, aromatični bermet zauzima posebno mesto.
Premda je bermet proslavio čitav Srem, karlovački je neraskidivo vezan za karlovačke vinare. Počeo se proizvoditi u okviru fruškogorskih srednjovekovnih manastira, a danas ima značajnu ulogu na srpskoj vinskoj sceni. Popularnost mu raste iz godine u godinu naročito kod turista koji tragaju za posebnim gastronomskim iskustvom.
Tačan recept za izradu bermeta je tajna svakog vinara. Najčešće se pominje preko 20 biljaka koje ga čine posebnim. Grožđe od kojeg se pravi ovo autentično vino ne mora da bude od autohtonih sorti ali mora da ima geografsko poreklo. Postoji beli , roze, tradicionalni i najtražniji crveni bermet a služi se, kapo za vreme Boižićnih praznia, uz još jedan autentični proizvod karlovački kuglof.
B. K.