STIPS: Afrička kuga ispraznila stočne pijace

Cene žive stoke  kako na stočnim  pijacama  tako i  klanicama  iz nedelje u nedelju  širom Srbije sve više rastu, pogotovo goveda. Tome nesumnjivo kumuje bolest afričke kuge koja je zahvatila dobar deo obora sa svinjama što je doprinelo da stočne pijace protekle nedelje budu sklabije popunjene.  

Prema izveštaju reportera STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije)  dominantna prodajna cena teladi SM rase  do 160 bila je viša  na stočnoj pijaci u Kraljevu, dostigla je iznos od čak 820 dinara za kilogram. Za razliku od njih tovni bikovi SM rase  preko 500 kilograma bili su jeftiniji,  330 dinara za kilpogram.

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase  preko 500 kilograma zabeležen je u klanicama  Pčinjskog regiona, dominirao je iznos od 350 diinara za kilogram. Došlo je I do rasta  cene tovne junadi  od 350 do 480 kilograma na pijaci žive stoke u Požarevcu,  500 dinara za kilogram Obim ponude i prodaje bili su prosečni. U ponudi je bilo još i teladi SM rase  do 160 kilograma po ceni od 550 i krava za klanje po dominantnoj ceni od 220 dinara za kilogram.

Klaničari Jablaničkog regiona otkupljivali su tovne bikove SM rase  preko 500 kilograma po ceni od 350  i krava za klanje SM rase 240 dinara za kilogram. Ponuda tovnih bikova bila je prosečna, a krava za klanje  slaba. U klanicama Srednjebanatskog regiona evidentiran je otkup tovnih bikova HF rase  preko 500 kilograma po dominantnoj ceni 320 i tovnih bikova iste telesne mase, ali SM rase po ceni od 350 dinara za kilogram. Ponuda obe rase bila je prosečna.

Otkupna cena prasadi od 16 do 25 kilograma bila je viša u klanicama na području Loznice i okolnih mesta, dominirao je iznos od 400 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma,  260 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma evidentiran je u klanicama na području Niša. Otkup se najčešće odvijao po ceni od 350 dinara za kilogram. Za razliku od klanica, na pijaci žive stoke, u ovom gradu, ista kategorija prasadi  cena je bila 380 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Požarevcu izostala je ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja, zbog registrovane bolesti afgričke kuge u pojedinim delovima Srbije. Klaničari sa ovog područja nisu  otkupljivale svinja iz istog razloga.

Na pijaci žive stoke u Leskovcu dominantna cena prasadi od 16 do 25 kilograma iznosila je 380, dok je kod tovnih svinja od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 250 dinara za kilogram. Ponuda i prodaja bili su prosečni.

U klanicama na području Srednjebanatskog regiona najčešća otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma iznosila je 250 dinara za kilogram.

Rast prodajne cene jagnjadi i ovaca evidentiran je  na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za jagnjad su kupci trebali da izdvoje 380, a ovce 180 dinara za kilogram.

Otkupne cene jagnjadi i ovaca bile su više i u klanicama na području Loznice i okolnih mesta. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 380, a za ovce čak 200 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Požarevca zbeležili su pad prodajne cene ovaca  na stočnoj pijaci u ovom gradu. Dominirao je iznos od 200 dinara za kilogram. Pored ovaca na pijaci su se mogli pazariti jagnjad, po ceni od 400 i šilježad 250 dinara za kilogram. Otkupna cena jagnjadi bila je niža i u klanicama na području Nišavskog regiona, dominirao je iznos od 370 dinara za kilogram, uz prosečni ponudu i tražnju.

Na pijaci žive stoke u Čačku su se mogla pazariti jedino jagnjad, čija je dominantna cena iznosila 370 dinara za kilogram, uz dobru ponudu i solidnu prodaju grla ove kategorije ovaca.

B. K.