STIPS: Cena svinja u Mačvi 320 dinara kilogram

Reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije)  u periodu od 18. do 24. septembra zabeležili su u klanicama na području Podunavskog regiona  rast otkupne cene teladi SM rase  do 160 kilograma na 490 i tovnih bikova preko 500 kilograma na 350 dinara za kilogram.

Telad su,bila skuplja i na piijaci žive stoke u Užicu,  dominirao je iznos od 640 dinara za kilogram. Otkupna cena krava za klanje bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama  Pirotskog regiona,  dominirao iznos od 260 dinara za kilogram. Pored krava za klanje  otkupljivana su i telad SM rase  do 160 kilograma, po ceni od 650  i tovni bikovi  preko 500 kilograma po dominantnoj ceni od 380 dinara za kilogram. Ponuda je bila dobra, dok je otkup grla bio nešto slabiji.

Na stočnoj pijaci u Čačku Izostala je ponuda teladi i ostalih kategorija goveda. U klanicama na području ovog grada i okoline otkupljivana su telad po ceni od 450 do 500, tovna junad 340 dinara za kilogram. Najčešća otkupna cena tovne junadi  preko 480 kilograma iznosila je 350 dinara za kilogram u klanicama Srednjebanatskog regiona,

U klanicana Mačvanskog regiona zabeležen je rast otkupne cene tovnih svinja na 320 dinara za kilogram To je najviša postignuta cena odkako se prate podaci za potrebe STIPS. Viša je bila otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma i u klanicama Podunavskog regiona, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram.

U klanicama  Južnobanatskog regiona došlo do rasta otkupne cene tovnih svinja,  od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 280 dinara za kilogram.

Identična otkupna cena tovljenika  od 80 do 120 kilograma zabeležena je i u klanicama Srednjebanatskog regiona. Otkupna cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma bila je niža u odnosu na prethodni period u klanicama  Severnobačkog regiona, dominirao je iznos od 270 dinara za kilogram. Dominantna cena obe kategorije prasadi iznosila je 350 dinara za kilogram na stočnoj pijaci u Čačku. Za krmače za klanje, kao I prethodne nedelje, trebalo izdvojiti 200 dinara za kilogram.

Za obe kategorije prasadi  kupci su na pijaci žive stoke u Pirotu izdvajali 500 dinara za kilogram. Klaničari  Nišavskog regiona odredili su da otkupna cena prasadi  od 16 do 25 kilograma iznosi 320 dinara za kilogram.. Na stočnoj pijaci u ovom gradu ista kategorija prasadi mogla se pozariti za 330 dinara za kilogram.

Jagnjad su bila jeftinija na stočnoj pijaci u Užicu, prodaja  se odvijala najčešće po ceni od 400 dinara za kilogram. Zabeležen je rast cene šilježadi na pijaci žive stoke u Požarevcu,  najčešće su se mogla pazariti za 250 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Smedereva evidentirali su pad otkupne cene ovaca u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta. Dominirao je iznos od 150 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke, u ovom gradu, došlo je do pada cene šilježadi na  240 dinara za kilogram.

Nije bilo promene u pogledu cena ponude i tražnje jagnjadi, dviski i ovaca, na pijaci žive stoke u Čačku. Dominantna cena jagnjadi iznosila je 400., dviski 200, dok je  cena ovaca iznosila 170 dinara za kilogram. Dominantna prodajna cena jagnjadi bila je je 420 dinara za kilogram na pijaci žive stoke u Kraljevu dok je za jarad  trebalo izdvojiti 400 dinara za kilogram. Ovnove za priplod su kupci mogli pazariti za oko 30.000 dinara po grlu.

B. K.