STIPS: Pad cena tovnih bikova, prasadi i jagnjadi

Prema izveštaju reportera u klanicama sa područja Pčinjskog regiona u sedmici za nama došlo je do pada otkupne cene tovnih bikova. Dominirao je iznos od 345 din/kg. Otkupna cena tovne junadi telesne mase od 350 do 480 kilograma ostala je nepromenjena u odnosu na prethodnu sedmicu.

Dominantna otkupna cena krava za klanje SM rase bila je viša u odnosu na prethodni period u klanicama na području Pirota.

Klaničari sa područja Moravičkog regiona protekle su sedmice otkupljivali mušku telad SM rase telesne mase do 160 kilograma po ceni od 500 din/kg, dok su za ženska grla iste telesne mase plaćali 500 din/kg. Bilo je otkupa ženskih grla iste rase po ceni od 450 din/kg.

Tovnu junad težine preko 480 kilograma plaćali su 340 din/kg, a tovne bikove telesne mase preko 500 kilograma 350 din/kg. Na stočnoj pijaci u Užicu došlo je do pada prodajne cene teladi, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, na 620 din/kg. Za razliku od njih niža je bila cena krava za klanje, jer je pala na 330 din/kg.

Nije bilo značajnije promene u pogledu ponude i broja otkupljenih tovnih bikova i krava za klanje u klanicama na području Braničevskog regiona. Za otkupljene bikove SM rase telesne mase preko 500 kilograma odgajivači su dobijali 350 din/kg, a za krave za klanje 240 din/kg.

Situacija slična prošlonedeljnoj zabeležena je i na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za prodaju su dovezena telad, SM rase, telesne mase do 160 kilograma, tovni bikovi, SM rase, telesne mase preko 500 klograma, krave za klanje i priplodne junice. Dominantne cene svih kategorija goveda, koje su se našle u ponudi, bile su identične prošlonedeljnim.

U klanicama na prostoru Nišavskog regiona protekle je sedmice zabeležen pad otkupne cene prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma pošto je dominirao iznos od 380 din/kg uz prosečnu ponudu i tražnju ove kategorije svinja. Na stočnoj pijaci u ovom gradu takođe je bila niža cena prasadi u odnosu na predhodni period pošto je dominirao iznos od 360 din/kg.

Niža je bila otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma i u klanicama na području Srednje-banatskog regiona pošto je protekle sedmice dominirao iznos od 250 din/kg uz prosečnu ponudu grla ove kategorije svinja.

Otkupna cena tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma bila je viša u odnosu na predhodni period u klanicama na teritoriji Južno-banatskog regiona. Dominirao je iznos od 250 din/ kg, a ponuda ove kategorije svinja bila je dosta dobra.

Dominantna cena prasadi telesne mase od 16 do 25 kilograma iznosila je 350 din/kg dok je kod tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma dominirao iznos od 220 din/kg u klanicama na podučju Jablaničkog regiona. Obim ponude i prodaje bio je prosečan tokom protekle sedmice. Na pijaci žive stoke u Leskovcu cene su bile malo više pa je kod prasadi dominirao iznos od 380 din/kg, a kod tovnih svinja telesne mase od 80 do 120 kilograma 250 din/kg.

Protekle je sedmice zabeležena prosečna ponuda i prodaja prasadi i ostalih kategorija svinja na pijaci žive stoke u Leskovcu. Za prasad telesne mase od 16 do 25 kilograma trebalo je izdvojiti 380 din/kg, a za tovne svinje telesne mase oko 250 din/kg.

Reporteri STIPS iz Niša zabeležili su pad otkupne cene jagnjadi u klanicama na području ovog grada i okolnih mesta, u odnosu na prethodnu sedmicu, pošto je dominirao iznos od 360 din/kg. Na stočnoj pijaci u ovom gradu, takođe, je došlo do pada dominantne cene jagnjadi na 450 din/kg.

Niža je bila otkupna cena jagnjadi protekle sedmice i u klanicama na području Srednjobanatskog regiona, jer se otkup najčešće obavljao u iznosu od 400 dinara za kilogram žive mere.

Najčešća prodajna cena jagnjadi iznosila je 350 din/kg na pijaci žive stoke u Kraljevu. Za kupovinu jaradi kupci su trebali da izdvoje 400 din/kg, dok je dominantna cena ovaca iznosila 170 din/kg. Obim ponude bio je na prošlonedeljnom nivou a i obim prodaje nije se mnogo razlikovao. U klanicama na području Raškog regiona evidentiran je otkup jagnjadi po dominantnoj ceni od 350 din/kg i ovaca po ceni od 150 din/kg.

Klaničari sa područja Podunavskog regiona su, u sedmici za nama, otkupljivali jagnjad po ceni od 390 din/kg, šilježad po ceni od 240 din/kg i ovce za koje su plaćali 160 din/kg. Ponuda je bila prosečna, a prodaja svih kategorija slaba.

Na stočnoj pijaci u Smederevu su se mogla kupiti jarad po ceni od 400 din/kg, šilježad po ceni od 240 din/kg i ovce, kod kojih je dominirao iznos od 160 din/kg.

Izvor: https://www.stips.minpolj.gov.rs/