STIPS: Pad cene prasadi, skuplja jagnjad

Protekle nedelje reporteri STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) iz Kraljeva evidentirali su pad cene teladi SM rase do 160 kilograma, dominirao je iznos od 760 dinara za kilogram. Pored teladi zabeležena je ponuda priplodnih junica, tovnih bikova,  preko 500 kilograma kao i krava za klanje. Prodajne cene ovih kategorijia goveda bile su na prošlonedeljnom nivou.

U klanicama  Podunavskog regiona registrovan je pad cena teladi SM rase  do 160 kilograma na 500  i tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma na 330 dinara za kilogram. Otkupna cena tovne junadi preko 480 kilograma bila je niža u klanicama Južnobanatskog regiona, dominirao iznos od 320 dinara za kilogram.

Klaničari sa područja Beograda i okolnih mesta po nižoj su ceni otkupljivali tovne bikove SM rase  preko 500 kilograma, dominirao je iznos od 345 dinara za kilogram. Pored njih  otkupljivana su i muška telad SM rase do 160 kilograma, najčešće po ceni od 620, tovni bikovi HF rase preko 500 kilograma 320 i krave za klanje SM rase po dominantnoj ceni od 250 dinara za kilogram.

U klanicama Braničevskog regiona došlo je do rasta  cene tovne junadi od 350 do 480 kilograma,  najčešće se otkupljivala po ceni od 500 dinara za kilogram. Obim ponude bio je prosečan, kao i broj otkupljenih grla. Na stočnoj pijaci u Požarevcu evidentiran je rast cene krava za klanje,  prodaja se uglavnom odvijala  za 220 dinara za kilogram uz prosečnu ponudu.

Obe kategorije prasadi bile su skuplje na stočnoj pijaci u Leskovcu,  grla do 15 kilograma prodavala po dominantnoj ceni od 550, a od 16 do 25 kilograma domnirao je iznos do 530 dinara za kilogram.

U klanicama na području Loznice i okolnih mesta, takođe je došlo do rasta  cene prasadi  od 16 do 25 kilograma, dominirao iznos od 450 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS su zabeležili pad cene prasadi do 15 kilograma na stočnoj pijaci u Čačku. Najčešće su se mogla pazariti za 500 dinara za kilogram. U klanicama Moravičkog regiona  izostala je ponuda prasadi i ostalih kategorija svinja.

Prasad od 16 do 25 kilograma bila su jeftninja i na stočnoj pijaci u Kraljevu, 400 dinara za kilogram Ponuda grla je bila uobičajena za predpraznični period.

U klanicama  Podunavskog regiona došlo je do pada  cena prasadi od 16 do 25 kilograma na 350  i tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na 240 dinara za kilogram. Za razliku od njih viša je bila cena tovnih svinja  preko 120 kilograma,  dominirao iznos od 210 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Loznici  zabeležena prodaja dvadesetak jagnjadi. Dominantna cena ove kategorije ovaca dostigla je iznos od 450 dinara za kilogram, što ukazuje na rast cene. U klanicama na ovom području, takođe, je došlo do rasta  cene jagnjadi na 450 dinara za kilogram.

Klaničari Braničevskog regiona  podigli su otkupne cene ovaca u odnosu na prethodni period,  otkup se najčešće odvijao za 220 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Kraljevu  zabeležen rast cena jaradi na 390 dinara za kilogran i ovnova za priplod na nepunih 30.000 dinara po grlu. Za razliku od njih niža je bila cena jagnjadi,  najčešće se mogla pazariti za 400 dinara za kilogran, uz prosečan obim ponude i tražnje.

U klanicama  Raškog regiona, takođe, je zabeležen pad  cene jagnjadi na 400 dinara za kilogram.Pad  cene jagnjadi dogodio se i u klanicama Pirotskog regiona . Odkup se najčešće odvijao po ceni od 400 dinara za kilogram.

U klanicama na području Smedereva i okolnih mesta zabeležen je pad otkupnih cena jagnjadi i šilježadi, a  istovremeno  rast cene ovaca. Za otkupljenu jagnjad odgajivači su dobijali 350, šilježad 250, dok je dominantna  cena ovaca iznosila 170 dinara za kilogram. Izostao je otkup jaradi i ostalih kategorija ovaca i koza.

B. K.