STIPS: Skuplja tovljenici, prasad i telad

Minule nedelje reporter STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) zabeležili su rast otkupne cene prasadi u Kragujevcu, dok je  teladi i šilježadi porasla na području Podunavskog regiona i Smedereva.

Na stočnoj pijaci u Kragujevcu evidentiran je rast cene prasadi od 16 do 25 kilograma, dominirao  je iznos od 310 dinara za kilogram. U klanicama na području ovog grada i okoline došlo je do rasta otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na 250  i pad  cene tovnih svinja  preko 120 kilograma na 210 dinara za kilogram.

U klanicama  Podunavskog regiona bila je slična situacija. Takođe je bila viša otkupna cena tovljenika od 80 do 120 kilograma, 270 dinara za kilogram i niža  cena tovnih svinja  preko 120 kilograma, 210 dinara  za kilogram. Obe kategorije prasadi bile su skuplje u istom periodu na stočnoj pijaci u Smederevu, moglI su se  pazariti po ceni od 400 do 430 dinara za kilogram u zavisnosti od kategorije.

Reporter STIPS iz Pančeva evidentirali s rast otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma, dominirao je iznos od 260 dinara za kilogram.

Otkupne cene teladi SM rase  do 160 kilograma bile su više tokom  u klanicama na Podunavskog regiona. Priplodne krave SM rase takođe su bile skuplje u  na stočnoj pijaci u Kragujevcu, dominirao je iznos od 250.000 dinara po grlu. Za razliku od njih niža je bila otkupna cena tovne junadi  preko 480 kilograma u klanicama na ovom području,  dominirao iznos od 330 dinara za kilogram.

Otkupne cene tovnih bikova preko 500 kilograma i krava za klanje SM rase bile su na prošlonedeljnom nivou u klanicama na području Leskovca. Za tovne bikove odgajivači su mogli dobiti 350, a za krave za klanje 240 dinara za kilogram. Na pijaci žive stoke u ovom kraju izostala je prodaja teladi i prasadi.

Reporter STIPS iz Kragujevca zabeležio je rast prodajnih cena jagnjadi na 360 , dviski 190 , ovaca 170  i jaradi na 250 dinara za kilogram. U istom periodu bila je viša otkupna cena dviski i ovaca u klanicama Šumadijskog regiona.

Rast otkupne cene šilježadi evidentiran je na pijaci žive stoke u Smederevu,  najčešće se mogla pazariti za 240 dinara za kilogram.

     B. K.