STIPS: Skuplji bikovi i tovljenici, pad cena jagnjadi

Prema izveštajima reporetera STIPS (Sistem tržišnih informacija u poljoprivredi Srbije) otkupna cena krava, junadi i bikova porasla je tokom poslednje nedelje juna. Isto tako  bila je viša i otkupna cena tovnih svinja i prasadi na većini stočnih pijaca u Srbiji, dok cena jagnjadi beleži pad.

Otkupna cena krava za klanje SM rase bila je viša  u klanicama  Pirotskog regiona. Najčešće  otkup se obavljao za 320 dinara za kilogram Pored krava za klanje  otkupljivana su i telad SM rase  do 160 kilograma po ceni od 650  i tovne junadi preko 480 kilograma, 420 dinara za kilogram.

U klanicama Južnobanatskog regiona  zabeležen rast otkupne cene tovne junadi  preko 480 kilograma, dominirao je iznos od 340 dinara za kilogram.

Rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma u zabeležen je u klanicama Nišavskog regiona, dominirao iznos od 350 dinara za kilogram Ponuda  je bila prosečna kao i broj otkupljenih grla.

Dominantna otkupna cena teladi SM rase iznosila je 550 dinara za kilogram u klanicama  Braničevskog rediona. Za otkupljenu tovnu junad  od 350 do 480 kilograma klaničari su plaćali 500, a za krave za klanje SM rase 200 dinara za kilogram.

Reporteri STIPS iz Kikinde evidentirali su rast otkupnih cena tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma na dominantnih 270 i krmača za klanje  220 dinara za kilogram.

Na pijaci žive stoke u Kragujevcu došlo je do rasta cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma na dominantnih 250 dinara za kilogram. Za razliku od njih niža je bila cena prasadi od 16 do 25 kilograma, 350 dinara za kilogram.

Pad otkupne cene tovnih svinja  od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama  Južnobanatskog regiona. Dominirao je iznos od 260 dinara za kilogram Pored tovljenika otkupivane su krmače za klanje po  ceni od 210 dinara za kilogram.

Otkupna cena tovnih svinja do 120 kilograma bila je viša  u klanicama  Južnobačkog regiona,  dominirao iznos od 260 dinara za kilogram. Zabeležena je prosečna ponuda grla ove kategorije svinja.

Reporteri iz Kragujevca evidentirali  su rast cena jaradi na stočnoj pijaci  na dominantnih 260, a  ista cena  važila je i za  šilježad. U klanicama Šumadijskog regona došlo je do pada otkupnih cena ovaca 180  i šilježadi 200 dinara za kilogram..

Otkupna cena jagnjadi bila je niža  u Nišavskom regionu, dominirao iznos od 380 dinara za kilogram. Obim otkupljenih grla ove kategorije ovaca bio je prosečan. Na  niškoj stočnoj pijaci  nije bilo promene kako u pogledu cene tako i  ponude i tražnje.

Pad otkupne cene jagnjadi evidentiran je takođe i u klanicama  Raškog regiona, dominirao iznos od 350 dinara za kilogram.

Najčešće prodajne cene jagnjadi i jaradi bile su niže i na pijaci žive stoke u Somboru. Jagnjad su  kupci mogli pazariti za 360, a jarad za 310 dinara za kilogram.

B. K.