STIPS: U Nišavskom regionu jagnajd 400 dinara za kilogram žive mere!

Prema izveštajima reportera STIPS ( Sistem tržišnih informacija poljoprivrede Srbije) protekle nedelje evidentiran je rast otkupne cene tovnih bikova SM rase preko 500 kilograma u klanicama  Nišavskog regiona,  dostignut je iznos od čak 350 dinara za kilogram. Klaničari sa područja Južnobačkog regiona po višim cenama su otkupljivali tovnu junad preko 480 kilograma, a dominantna cene bila je 320 dinara za kilogram. Cene tovnih bikova SM i HF rase preko 500 kilograma bile su više u odnosu na prethodni period i u klanicama na području Beograda, dominirao je iznos od 310 , a kod grla HF rase  295 dinara za kilogram. Obim otkupa bio je slab.

U klanicama na području Braničevskog regiona došlo je do pada otkupne cene krava za klanje, dominirao iznos od 140 dinara za kilogram. Pad otkupne cene tovne junadi preko 480 kilograma evidentiran je u klanicama na području Srednjebanatskog regiona, 280 dinara za kilogram. Na ostalim otkupnim i prodajnim mestima nije blo promena u odnosu na prethodnu nedelju.

Otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma u Braničevskom okrugu bile su niže nego u poslednjoj nedelji marta, odgajivači su  dobijali 290 dinara za kilogram. Pad otkupne cene tovnih svinja od 80 do 120 kilograma zabeležen je u klanicama na području Beograda, dominirao je iznos 160 dinara za kilogram. U klanicama Jablaničkog regiona došlo je do pada otkupne cene prasadi od 16 do 25 kilograma koja su se otkupljivala za 280 dinara za kilogram. Za razliku od klanica na pijaci žive stoke u Leskovcu prasad su bila skuplja za deset dinara, odgajivači su dobijali 290 dinara za kilogram Rast cene prasadi  od 16 do 25 kilograma evidentiran  na stočnoj pijaci u Novom Sadu gde je prosečna otkupna cena bila 290 dinara za kilogram.

Na stočnoj pijaci u Požarevcu došlo je do rasta cene jagnjadi na 360 dinara za kilogram Pored jagnjadi mogla su se pazariti šilježad za 240 i ovce  za 140 dinara za kilogram. Jagnjad su takođe bila skuplja i na stočnoj pijaci u Novom Sadu, dominirao je iznos od 350 dinara za kilogram. I u klanicama na području Šapca i okolnih mesta registrovan je rast cene jagnjadi 350 dinara za kilogram, a obim otkupljenih grla bio je na zavidnom nivou. Otkupna cena jagnjadi u klanicana na području Nišavskog regiona dostigla je iznos od čak 400 dinara za kilogram što ukazuje na snažniji rast u odnosu na poslednju martovsku nedelju. Rast cene jaradi zabeležen je samo na pijaci žive stoke u Leskovcu, dominirao iznos od 250 dinara za kilogram.

  B. K.