Stočarima u Vojvodini 11 miliona dinara za uvećanje broja grla

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je 11 miliona dinara za vojvođanske stočare u cilju poboljšanja stočarske proizvodnje i povećanje stočnog fonda, izjavio je pomoćnik pokrajinskog sekretara Milorad Malić na svečanosgti dodele ugovora stočarima u Pokrajinskoj vladi.

Podsetio da je u prethodnih šest godina dodeljeno blizu 125 miliona dinara za preradu mesa i mleka, kao i da je opremljeno stotinu mini mesara i mlekara.

Za drugi konkurs bilo je opredeljeno 150 miliona dinara, od kojih će 105 miliona dinara neutrošenih sredstava biti preusmereno na farme.

„Dodeljujemo sredstva za nabavku priplodnih grla, mlečnih i tovnih osobina rasa kod goveda i nazimica u svinjarstvu. Bilo je teško nabaviti i prasad za to, to smo radili kada je bila nestašica mleka, ali su bile male i cene. Vlada i Ministarstvo su digli cene premija za mleko na 19 dinara „, rekao je Malić.

On je kazao da stočari neće biti oštećeni, tu je jako veliki broj prijava za opremanje farmi tako da će ta sredstva biti prebačena farmerima da opreme svoje objekte.

„Cilj nam je da što više kvalitetnih priplodnih grla bude u vašim oborima, i da na neki način tu povećate proizvodnju i imate i dobit. Takođe cilj  je da ostajete na selu i pokušate da uposlite svoju familiju i još ljudi“, kazao je pomoćnik pokrajinskog sekretara.

Podsetio je da je ove godine je putem oba konkursa sklopljeno ukupno 95 ugovora, a Pokrajinski sekretarijat će i naredne godine nastaviti sa ovom podrškom poljoprivrednim gazdinstvima u AP Vojvodini.

B. K.