Šumovitost Srbije dostigla 40 odsto

Saša Stamatović, direktor Uprave za šume je na završnom događaju u okviru projekta „Doprinos održivog gazdovanja šumama niskim emisijama i otpornom razvoju“ rekao da su rezultati projekta prvenstveno unapređenje nacionalnih kapaciteta za održivo upravljanje šumama sa ciljem sprečavanja gubitka šuma i degradacije šumskih područja i istakao da je na današnji dan šumovitost Srbije oko 40 odsto, dok je 2006. godine bila je na 29,1 odsto.

“Ovaj projekat je pomogao da se reše sistemske stvari kao što je unapređenje zakonskog i normativnog okvira koji stvara preduslove da se na adekvatniji način inplementira strateški cilj – da našim šumama gazdujemo po sistemu prirodi bliskog gazdovanja” naveo je Stamatović.

On je rekao da je realizacija projekta započeta pre pet godina dok je sam projekat imao ulogu da pomogne da se naprave alati koji su bitni u održivom gazdovanju šumama.

Predstavnik za šume Kancelarije Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija za Evropu i Centralnu Aziju Norbert Vinkler Ratonji rekao je da je saradnja na ovom projektu bila veoma uspešna. Kako je istakao „ne bismo uspeli da projekat privredemo kraju da nije bilo jakih partnera na nacionalnom nivou, a Srbija je jedan od predvodnika u ovakvim projektima„.

Izvor: http://www.minpolj.gov.rs/