Sunoko: Šećerna repa u dobrom stanju, očekuje se rekordan rod i zarada

Foto: Pixabay

Tradicionalna manifestacija „Dan šećerne repe“ održana je na poljima u Bačkom Dobrom Polju kod Vrbasa. Tom prilikom predstavljena je najnovija tehnologija u zaštiti od korova, sa akcentom na mehaničkim merama zaštite uz minimalnu upotrebu herbicida, kao i novi koncepti zaštite u skladu sa budućim regulativama EU.

Predstavnici kompanije Sunoko,  dugogodišnji lider u proizvodnji šećera u Srbiji razmenili su iskustva sa poljoprivrednicima, i sa okupljenim partnerima i kooperantima razgovarali o aktuelnom stanju na tržištu šećera i šećerne repe.

Ove godine, u Srbiji je šećernom repom zasejano preko 42.000 hektara. Uprkos promenljivom vremenu, čestim kišama i otežanoj zaštiti od korova , usevi imaju odličan sklop i u dobroj su kondiciji što je bitan preduslov za ostvarenje dobrih prinosa.

Direktor kompanije Sunoko Slobodan Košutić rekao je da se zahvaljujući ulaganjima u istraživanja i razvoj , proizvodnja šećerne repe pokazala najstabilnijom ratarskom proizvodnjom.

„Ove jeseni se nadamo dobroj proizvodnji i jako je bitno da  jula i avgusta odnegujemo šećernu repu jer očekujemo da ove godine da najbolji prihod i najveći profit za proizvođače“, završava Košutić.

Za narednu godinu Sunoko najavljuje i investiciju u Fabriku alkohola u Kovačici u kojoj će se proizvoditi alkohol od kukuruza.

B. K.