Svrljiški belmuž osvojio treće mesto za najbolje jelo sa sirom na svetu

Na prestižnom portalu „Taste Atlas“ nedavno je objavljena lista najboljih svetskih jela sa sirom, a među njima je visoko pozicionirano i jedno tradicionalno iz Srbije. Na trećem mestu našao se svrljiški belmuž, specijalitet iz jugoistočnih planinskih krajeva, koji je već dugo prepoznat kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, prenosi B92.

Belmuž se pravi od mladog ovčjeg i kravljeg sira uz dodatak projanog brašna, a poznat je po svom specifičnom, bogatom ukusu i jednostavnoj pripremi. Iako se ovo jelo često pravi u Svrljigu i okolini, mnogi širom zemlje još nisu imali priliku da ga probaju.

Na samom vrhu liste našao se grčki specijalitet saganaki, dok je drugo mesto pripalo argentinskoj provoleti, ali je visok plasman belmuža dodatno osnažio reputaciju srpske kuhinje na globalnoj gastronomskoj mapi.

B. K.