Tanasković: Država će pomoći radnicima „Mitrosa“

Kompanija „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici prošle nedelje je radnike i javnost obavestila da će obustaviti proizvodnju. Odluka je doneta nakon detaljne analize, a tačan datum biće naknadno utvrđen. U Sindikatu kažu da im je rečeno da će sva prava oko 500 zaposlenih biti ispoštovana.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je da je nemačka kompanija, koja je kupila fabriku mesa „Mitros“ i dobila subvenciju države, ispoštovala rok od pet godina koliko je dužna da posluje u Srbiji.

„Nemaju još odluku o kompletnom izlasku i zatvaranju. Ali svakako će ići na smanjenje proizvodnje. Nisu se snašli na adekvatan način, ne mogu da pariraju evropskim cenama, a oni su zapravo planirali verovatno da izbace sve prerađevine na nemačko tržište“, rekla je Tanasković.

Prema njenim rečima, vlasnici dolaze sledeće nedelje u Srbiju, pa će se sastati sa njima.

„Videćemo šta i kako dalje, šta su njihovi predlozi, šta naši. Šta god bila njihova odluka, država je tu  da pomogne zaposlenim radnicima, a naravno i da traži da firma nađe nekog novog vlasnika, ukoliko do kraja dođe do njihovog izlaska sa srpskog tržišta“, podvukla je Tanasković.

 B. K.