Tanasković: Novi pozivi za subvencije u poljoprivredi od februara do maja 2024. godine

Foto: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je da će novi javni pozivi za subvencije u poljoprivredi biti objavljeni u periodu od februara do maja 2024. godine.

Tanaskovićeva je na konferenciji „Look up“ na Kopaoniku rekla da davanja za organsku prozvodnju iznose 63.000 dinara po hektaru, a za organsku stočarsku proizvodnju 40 odsto više.

Istakla je da je država odlučila da uzme nove kreditne linije kako bi počela izgradnju prečistača.

„Svaka proizvodnja moraće da se prilagodi tome. Na taj način štitimo reke i zemljište. Radimo transfer stanice za otpad od životinja. Država finansira transport i eutanaziju. To su koraci ka zelenoj tranziciji“, naglasila je ministarka.

Rekla je da je starteški cilj Srbije da se poljoprivreda vrati na mesto koje je imala, s obzirom da njeno učešće od šest odsto u BDP-u nije zadovoljavajuće.

Kako je navela, u toku su pregovori sa poljoprivrednim proizvođačima da li uvesti subvencije za sertifikovano seme, kako bi se uvećali prinosi.

„Agrarni budžet od 119 milijardi apsolutno zadovoljava potrebe poljoprivrednika. Nema dugovanja, nema potrebe više da pričamo da su oni negde ugroženi, da razmišljaju da li će sledeće godine dobiti nešto što su prethodno dobili. Idemo na održivu poljoprivrednu proizvodnju, transparentna ulaganja i njima unapred poznate subvencije“, kazala je ministarka.

        Tanaskoviževa je istakla da se povratak ulaganja očekuje 2027. godine.

„Cilj  je da vratimo priču između 10 i 14 odsto, koliko je nekad udeo poljoprivrede bio u BDP-u. Target države jeste da tu stignemo već do 2027. godine, zato jesu ovolika ulaganja sada i sigurno će biti veća svake godine“, zaključila je ministarka.

 B. K.