Tanasković: Postignut dogovor o izvozu srpske maline u Mađarsku

Foto: http://www.minpolj.gov.rs/

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković istakla je na svečanom otvaranju sajma poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“ u Budimpešti da raste izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku, kao i da je postignut dogovor i o izvozu srpske maline.

Ona je rekla da su sa njom na sajam došli i poljoprivredni proizvođači maline, pošto je to dogovororeno sa ministrom poljoprivrede Mađarske Ištvanom Nađom.

„Malinari su došli kako bi ponudili našu malinu pošto je Mađarska veliki uvoznik maline, ali je iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije. Taj dogovor smo realizovali danas. Takođe, došli su i pčelari, organski proizvođači, proizvođači rakije i vina“, rekla je ministarka.

Tanaskovićeva je istakla da izvoz poljoprivrednih proizvoda u Mađarsku raste do te mere da smo od 2018. godine kada je bio 150 miliona evra, u 2022. došli na 345 miliona evra.

Takođe, ministarka je istakla da je Mađarska izuzetno bitan partner pre svega zbog naših političko ekonomskog odnosa, da je mađarsko tržište izuzetno veliko, a da njihovi kupci znaju šta žele.

Sajam „OMEK“ je podeljen u osam tematskih oblasti, a Srbiju će predstaviti kompanije „Apis med“, „Nektar“, „Vinarija Aleksić“, „Vinarija 100 žena“, kompanija „Stanić“, „Savez rakijaša Srbije“, „Serbia organik“ i „Unda MD“.

B. K.